национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


ОТВОРЕНО ПИСМО ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ ОТНОСНО ПРЕИМЕНУВАНЕ НА ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА В ГР.СОФИЯ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО

НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ДО ВСИЧКИ МИТРОПОЛИТИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВЕТИЯ СИНОД НА

БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪЛКВА

 

ОТНОСНО: ПРЕИМЕНУВАНЕ НА ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА В ГР.СОФИЯ

 

 

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

 

На днешния ден, в който почитаме паметта на Свети Четиридесет мъченици Севастийски, се обръщам към Вас, в качеството си на Управител на Фондацията, стопанисваща повече от 12 години единствения по рода си Национален регистър на храмовете в България, намиращ се на интернет адрес www.hramove.bg и съдържащ информация за повече от 4000 култови обекта на традиционните изповедания у нас – християнство, ислям и юдаизъм. През многогодишните ни изследвания на структурата на Регистъра винаги ни е правело впечатление доста ограничения брой храмове, посветени на Княз Борис Първи – Покръстителят на нашата Родина. Също така по-голямата част от наличните към момента 15 храма с неговото име се намират в по-малки градове и села, докато тези в големите градове се намират в крайни квартали.

От друга страна България е единствената страна в света, чийто Главен храм /в случая Патриаршеската Катедрала в Столицата/ е посветен на светец с чуждестранен произход и канонизиран от друга национална църква. Известни са ни историческите причини за това, но от друга страна през целия си живот въпросният Светец Св. Александър Невски никога не е имал абсолютно никакво отношение към българския народ и история. Нещо повече, неговият исторически принос към развитието на християнството може да се приеме за спорен , доколкото той е водил доста войни с други европейски християнски народи, а същевременно е поддържал близки отношения с иноверната монголска Златна орда като неин лоялен васал.

 

Ваше Светейшество,

Считаме, че в днешния контекст на тотално световно осъждане на родната страна на въпросния светец и безпрецедентни международни мерки срещу нейната военна агресия над друга европейска християнска страна, много от които и на символно равнище, моментът за възстановяване на историческата справедливост в Сърцето на Столицата е назрял!

Затова се обръщаме към Вас с настоятелна молба Светият Синод на БПЦ да отдаде дължимото уважение към Националния ни Светец с най-големи заслуги за въвеждането на християнството у нас, за да може днес Нашата Родина да бъде част от семейството на цивилизованите европейски народи!

 

Нека този Светец да няма само една скромна икона в Главния ни храм, а цялата Патриаршеска Катедрала в София да бъде назована на неговото Свято име –

„СВЕТИ КНЯЗ БОРИС ПЪРВИ ПОКРЪСТИТЕЛ”!

 

Силна е Надеждата ни, че Светият Синод  на БПЦ ще се покаже достоен за съдбоносността и историчността на настоящия момент и ще вземе официално решение с горепосоченото високопатриотично съдържание! Също така, по този начин Св.Синод на БПЦ ще даде своя подобаващ принос за спирането на Братоубийствената война, която Ваше Светейшество нарече неотдавна „един от най-тежките грехове, на които е способен човекът”!

Същевременно, при липса на реакция от Ваша страна си запазваме правото да предизвикаме широк обществен отзвук и да ангажираме с въпросната кауза значителни части от българското общество!

Наред с това, използваме случая настоятелно да приканим Светия Синод на БПЦ да направи постъпки пред държавата с цел да си възстанови собствеността над историческите храмове в Царевград Търнов – „Св. Четиридесет мъченици”, „Св.Димитър” и „Св.Георги”. Така въпросните светини ще се превърнат отново от бездушни музеи в живи действащи храмове, където се служи Св.Литургия. Същото се отнася и за историческата Патриаршеска катедрала в Царевец, като за нея е задължително и „деоскверняването” й – изличаването на безумните вътрешни „стенописи” в стил „късен социалистически реализъм” и възстановяването на каноничните стенописи, след което и повторното й осветяване като православен храм!

 

Като целувам архипастирската Ви десница, оставам предано в Господа духовно чедо,

 Стефан Савов

Управител

Фондация „Корона и Кръст”

 Основана в София през 1999 год.

9 март 2022 г.