национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Географска карта

Интерактивна карта на територията на България с разположение върху нея на храмовете, съдържащи се в Националния регистър. За да получите допълнителна информация за конкретен храм, моля поставете мишката върху неговия символ на картата. В появилата се "визитка" щракнете върху името/мястото на храма.

 ЗАБЕЛЕЖКА: Моля имайте предвид следните особености, свързани с картата - 

1. Големият брой обекти, разположени върху картата, предполага по-бавното "зареждане" на съответната интернет страница.

2. С цел максимално бърз достъп до информацията, върху  "националната" карта са разположени само ограничен брой храмове /до 200/, които се сменят произволно при всяко презареждане на страницата. Пълният графичен списък на храмовете от дадена административна област на страната е наличен само върху картите на териториите на всяка една от 28-те области, представени по-долу.

 

3. Представените православни храмове в следните епархии на БПЦ: Неврокопска /покриваща територията на Благоевградска адм. област/, Врачанска /съответно Врачанска и Монтанска области/ и Плевенска /Плевенска област/ са с минимален брой, поради отказ на съответните Св.Митрополии  да предоставят публична информация за храмовете на техните територии. В Софийска епархия /София-град и София-област/ са представени  храмовете само от Софийска духовна околия и отсъстват повечето от останалите дух.околии - отново поради вида и обема на подадената информация от Софийска Св.Митрополия.  От протестантските храмове понастоящем са включени само тези на Адвентната църква, тъй като единствено тя е представила необходимата информация.

 

4. За съжаление по-голямата част от получената при нас информация от официалните институции, обгрижващи съответните храмове, бе крайно непълна, включително липсваха повечето точни адреси /улица, номер/. Поради това понастоящем не е възможно осигуряването на точно местоположение върху картата на всеки един храм от Регистъра, като тези при които липсват адреси се "показват" в определена точка в центъра на населеното място и по този начин се "припокриват" един върху друг.  Затова е възможно да виждате на картата само един или няколко храма в град, в който по принцип има десетки молитвени домове. Този проблем ще бъде разрешен във времето чрез поетапното въвеждане на точните адреси на всички храмове, което от своя страна ще позволи коректното им отразяване върху картата.

 

Храмове по административни области в България