национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Пловдивски бизнесмени са дарили 500 000 лв. за реставрация на стенописите в храма на Бачковския манастир

 Бизнесмени от Пловдив са дарили половин милион лева за реставрация на стенописите на църквата в Бачковския манастир, където се съхранява и чудотворната икона на св. Богородица, съобщи регионалното издание Plovdiv24.bg. Игуменът на обителта архим. Симон заяви, че спонсорите желаят да останат анонимни. За да започнат реставрационните дейности, е необходимо разрешение от Министерството на културата за реставрацията, както и благословията на Св. Синод, под чието пряко ръководство е ставропигиалният манастир. Според архим. Симон възстановяването на стенописите ще започне през май-юни 2016 г. Почистването на стенописите ще бъде поверено на проф. Григор Григоров, работил и в Боянската църква. Очаква се реставрацията им да продължи две години, като през това време храмът ще остане отворен за поклонниците и в него ще се извършва редовно богослужение. Миналата година е завършило и почистването на стенописите на Захари Зограф в църквата "Св. Никола" в южния двор на манастира, съобщи още Бачковският игумен.

В началото на декември руски бизнесмен, живеещ в Приморско и също пожелал анонимност, дари 100 хиляди лева за възстановяването на Голямата базилика в Плиска и още 100 000 лева за консервацията на средновековния храм "Св. Апостоли" на нос Скамни в Созопол, разкопан преди пет години по програмата "Виа Понтика".