национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


След десет години градеж, осветиха нов храм в село Вискяр

Нов храм, посветен на св. Георги Победоносец, беше осветен в пернишкото село Вискяр. Чинът по освещаването и празничната света литургия бяха извършени от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, като в богослужението участваха свещениците от Перник Людмил Колев и протойрей Борис Котев, който е председател на църковното настоятелство в селото, и дякон Радко Иванов от София. Певците ръководеше Андрей Касабов, секретар на Софийската митрополия.

Храмът се строи от 10 години. В книгата на дарителите за записани 118 човека. Много местни жители са участвали в съграждането му с доброволен труд и дарени материали, разказа бившият кмет на селото Пламен Лозанов, който подхваща идеята за издигане на православния храм преди десетилетие.

През последната година делото му завършва настоящият кметски наместник Любка Георгиева. За градежа два пъти суми от 5 и 4 хиляди лева църковното настоятелство е получавало от дирекция „Вероизповедания” на Министерски съвет.

Иконостасът е дело на дърворезбаря Румен Иванов. Иконите от апостолския ред са правени още през 2005 г. на пленер, организиран от Община Перник. Дарение от лични средства прави тогава и покойната Антоанета Георгиева, кмет на община Перник през онези години. Тя е направила и първата копка на храма. Жители на Вискяр са поръчали останалите икони, които са дело на художника-иконописец от Перник Василка Златанова. Стените на храма са украсени с икони, подарени от семейства от селото, а жените са донесли в храма всичките избродирани от тях гоблени с религиозни сюжети. Калина Крумова пазила 30 години извезана от нея св. Богородица и сега я дарила на новата църква, а специално за освещаването е направила и гоблен със свети Георги. Избродирана св. Богородица е подарила и дъщерята на Пламен Лозанов, както и още други жени.

По повод освещаването на храма във Вискяр се събраха и много гости – кметът на Перник Росица Янакиева, народният представител Станислав Владимиров, кметове на населени места, политици, гости на селото. 

Специални думи на благодарност за добрата съвместна работа епископ Йоан отправи към кмета Янакиева. Тя има и лична заслуга за довършването на храма както с логистична помощ, така и с осигуряването на средства от по-крупен дарител.

Досега във Вискяр не е имало храм. По този повод кметският наместник Любка Георгиева и църковното настоятелство дадоха празничен обяд. Много от блюдата, баниците и питите донесоха местните жителки. 

Източник: www.dveri.bg