национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Катедралният храм „Св. Кирил и Методий” в Бургас ще остане затворен и по време на Великденските празници

Бургаският храм „Св. Кирил и Методий” ще остане затворен за Великден заради сигурността на бургазлии, заяви главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева. Първите пукнатини по пода и стените на стогодишната църквата се появиха в края на миналата година и бяха предприети мерки за нейното спешно укрепване. „Тъй като има пукнатини и в момента, комисията продължава да работи. Имаме допълнителни предписания от проектанта за предприемане на действия за защита на храма. Предвид на това, че по Великденските празници се очаква много граждани да влязат в църквата и допълнително да натоварим сградата, съществува опасност от падане на мазилки и непредвидени инциденти, които могат да застрашат здравето и живота на хората. В тази връзка през седмицата кметът на община Бургас Димитър Николов направи предписание на църквата тя да не бъде отворена за празниците, предвид посещението на много хора и съществуването на някаква опасност. Положението не е трагично, не е безизходно, но ние сме предприели превантивни действия, за да елиминираме максимално вероятността от проблем с гражданите. Провели сме предварителни разговори с ръководството на храма и имаме готовност и съгласие от тяхна страна литургията и празникът да бъдат изнесени на открито. Направили сме такава организация и колегите вече работят. Няма да затрудним действията на църквата с мерките, които сме предприели, и в същото време ще осигурим максимална защита на гражданите”, каза арх. Илиева.

По думите й пукнатините са стари, включително и тези по фреските, но продължават да се разширяват въпреки поставените микропилоти, които бяха нужни да укрепят конструкцията на сградата. „В момента даже се свиква комисия, която да оцени всички необходими дейности и мерки по възстановяването на фреските. За да се стигне дотам обаче, трябва да приключат всички други процеси, които оказват влияние върху конструкцията на сградата. Непрекъснато се правят отчети, има поставени марки върху сградата и прилежащата територия”, каза Илиева. Една част от мероприятията са направени и са предписани допълнителни такива от проектанта, но се очакват детайли, за да бъдат изпълнени. Докато движението на сградата и напукването по мазилките и настилките не бъде спряно изцяло, няма как да се предприемат мерки по възстановяването на фреските, каза още Илиева.

До това състояние на храма се стигна след извършването в съседство на храма на дълбоки изкопни работи без нужното укрепване на въпросните изкопи.

Източник: Dveri.bg