национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Пропукаха се основите на бургаския храм "Св. св. Кирил и Методий"

Пропукаха се основите и две от стените на четвъртия по големина в страната църковен храм „Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас. Пукнатината се появява година след началото на изкопните дейности на площада пред църквата. Там се изгражда подземен паркинг на 4 нива, за който вече е издълбан изкоп с дълбочина 35 метра. Сега сградата се укрепва по спешност, съобщи БНТ.

Пукнатината е близо 2 см., видима е с просто око и опасва сградата от двете страни. За щастие не е засегнала купола. Строителството на храма е започнало през 1894 година, а в проектирането му участва големият италиански архитект Рикардо Тоскани. Най-големият храм по Южното Черноморие е паметник на културата и в него могат да се видят изключително ценни стенописи, икони и църковна утвар.

"Укрепването се извършва със специални инжекционни микропилоти. После в тях се инжектира бетон под налягане, който се разпространява в основите и ги укрепва", обяснява инж. Борис Попов. Той също не се ангажира с категорично становище защо църквата се разпада. "С годините сградите се слягат. Дали е от паркинга или нещо друго, не мога да твърдя със сигурност. Но при строителни работи в близост до сгради подпочвените води намаляват и основите се слягат", обясни той.

Специални сонди вече пробиват 10 метрови отвори в основите на храма и там се излива бетонов разтвор под налягане. Укрепването трябва да завърши до края на януари. Инвеститорите на подземния пракинг са заявили готовност, възстановяването на стенописите в църквата да бъде за тяхна сметка.

30/12/2011 Източник: www.dveri.bg