национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Храм "Свети Пимен Зографски" е сред най-значимите български паметници

Православният храм "Свети Пимен Зографски" в бургаския квартал Крайморие може да бъде оценен като един от най-значимите български паметници на културата с важно историческо значение. Църквата е номинирана в националния конкурс "Сграда на годината" за 2011 г. и ще се състезава за високото отличие с други 8 сгради от категория "Спорт, култура и образование".

"Свети Пимен Зографски" е проектиран и изграден изцяло от дарения и неговите ктитори вече получиха признанието на обществото. За усилията им да укрепят българщината в морските градове на България им благодари и директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. В жест на съпричастност музеят дари на храма частица от Светия кръст още при освещаването му в средата на октомври. " В днешните условия на финансова криза вие сте намерили сили и средства за кратък период от време да реализирате и пуснете в действие този амбициозен и прекрасен проект", пише в благодарствено писмо до ктиторите проф. Димитров. Като учен и историк той оценява високо архитектурните качества на църквата, придържащи се към средновековните традиции за храмово строителство, което носи своя принос към облика на града и неговата история.

В най-южния квартал на Бургас, който до скоро беше с. Крайморие, досега е нямало православен храм. Сега там се издига една от най-красивите църкви на България, изградена изцяло със средствата на частни дарители. Храмът има реален шанс да бъде отличен като едно от най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите и да получи високия приз "Сграда на годината", отсъден от професионалното жури. Той може да получи и "Наградата на публиката".

Храмът е единственият у нас, който носи името на големия български светец Свети Пимен, възстановявал български църкви през османското владичество. Тя е забележителна и с цялостния си замисъл, градеж, външно и вътрешно оформление.

"Свети Пимен Зографски" е духовна част от Зографския манастир. В основите на сградата са положени основен камък и пръст от българската светиня "Св. Георги Зограф" в Света гора. 

01/12/2011 Източник: www.dnevnik.bg