национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Сливенският митрополит Йоаникий освети два нови православни храма в Бургаска област

Сливенският митрополит Йоаникий тържествено днес освети новата църква "Св. Пимен Зографски" в бургаския квартал Крайморие, като това е първият храм на името на този голям български светец в страната. В началото на строителството в основите на храма бяха положени камък и пръст от българския атонски манастир. Гост на освещаването бе игуменът на Зографския манастир "Св. Георги" архим. Амвросий, който присъства и на полагане на основния камък. Директорът на НИМ Б. Димитров подари на храма частица от кръста, открит преди няколко години във фондовете на музея, както и икона на св. Тривелий. Според Божидар Димитров е особено важно да се разпространява почитта към хан Тервел по Южното Черноморие, тъй като той има заслуги за неговото завоюване.

В църквата вече има иконостас, дело на дърворезбаря Динко Григоров от Дряново. Иконите за него ще бъдат дарени също от манастира „Св. Георги Зограф” в монашеската република. Кръстовете на покрива на храма са от неръждаема стомана, а покривната конструкция е от специална некорозираща ламарина, обработена и предоставена с голяма отстъпка от български завод.

Храмът е с 4 бронзови камбани, монтирани на висока камбанария, от която се открива гледка към бургаския залив. Камбаните са с автоматична компютъризирана система за биене, която може да програмира звук, сила и мелодии за години напред. По проект е предвидено в двора на църквата да бъде построено православно неделно училище с 2 класни стаи и експозиционна зала. За тази сграда църковното настоятелство е решило да поиска средства от правителството и вече имало обещание от страна на министър Дянков за 100 хил. лева, съобщава бургаското издание Фактор online.

Един ден по-рано, в събота, беше официално открита и църквата „Рождество Богородично” в село Твърдица. Тя е на обща площ 140 кв. метра, дворът към нея е два декара. Сливенският митрополит Йоаникий отслужи тържествена св. литургия. Проектът за храма е безвъзмезден, той е изграден с доброволен труд и дарения на жителите на Твърдица, допълва Дарик. Значително дарение беше направено и от Дирекция "Вероизповедания" на МС преди повече от 3 години.

Източник: www.dveri.bg