национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Навършват се 110 години от освещаването на столичния храм „Св. Николай Софийски”

Преди 110 години на 3 декември 1900 г., е осветен столичният храм „Св. Николай Софийски” в местността „Ючбунар” („Три кладенци”) между днешните улици „Пиротска”, „Опълченска” и „Цар Симеон”. Цели 20 години след първата идея за храм, посветен на този светец, след много трудности при изготвяне на планове, разрешителни, набиране на средства, извършване на строителните дейности, строежът на храма е привършен. На заседанието си от 13 ноември 1900 г. църковното настоятелство решава освещаването да стане на 6 декември – деня, в който се чества паметта на св. Николай Мирликийски. Отпечатани са 500 покани, които носят дата 23 ноември. Писмо е изпратено до руския император Николай ІІ и до княз Фердинанд. Поканени са кметът на София и кметовете на много други градове. Съобщава се, че ще участва със своето знаме и Българското гимнастическо дружество „Шипченски герой”. Настоятелството моли и директора на „Електрическото управление на трамваите” да се осигурят повече трамваи за 3 декември до Ючбунарския площад за по-лесното придвижване на вярващите.

  На 2 декември вечерта от 17.00 ч. е отслужена вечерня от храмовото духовенство. На самия 3 декември 1900 г. утринното богослужение започва в 6 ч. сутринта, а самото освещаване, извършено от Софийския митрополит Партений, от 9 ч. В св. Литургия и чина на освещаването вземат участие храмовото духовенство начело с отец Николай Д. Крапчански и много столични свещенослужители. Огромният за онова време храм не може да побере събралото се множество, което е наобиколило новата сграда. Хиляди християни идват да участват в това тържество и да споделят радостта на жителите на енорията, чиято вяра и патриотизъм са въплътени в новоизградения храм.[Липсват подробности за това, кои видни граждани присъстват на тържеството. От името на княз Фердинанд присъства началникът на тайния му кабинет Страшимир Добрович, който предава 500 златни лева дарение за храма. Пуснат е списък и срещу 5 лева имената на дарителите са записани на „главната плоча на святий престол... във времето на освящението”, като са записани 113 имена.

110 години по-късно църковното настоятелство на храма кани всички вярващи да отпразнуват този тържествен юбилей със св. божествена Литургия, която ще бъде отслужена на 6 декември, когато се празнува паметта на съименника на храмовия патрон – св. Николай, епископ Мирликийски.

Използваният материал е от Православния портал www.dveri.bg