национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Седмица на православната книга се провежда във Варна

 
Седмицата на православната книга се провежда за дванадесети път в гр. Варна.. Форумът се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. 
Дванадесет години проявата е част от културния живот на гр. Варна и събира автори и издатели на православна литература от цял свят.
Темата на семинара тази година е "Исихастката традиция и съвременния църковен живот" и ще събере изтъкнати богослови от цял свят.
Варненска и Великопреславска св. Митрополия като основен организатор на “Седмицата на православната книга” вижда в проявата продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложени от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа.
Тазгодишното издание на Седмица на православната книга е богато с многобройните гости, както от традиционно православни страни като Гърция и Русия, така и от католическите държави Полша и Чехия. 
С лекции и свои издания от чужбина ще участват, Архиепископа на Прага и Митрополита на Чешките и Словашките земи Христофор, Черногорско-Приморския Митрополит Амфилохий (Радович) – Сръбска православна църква, Сливенския Митрополит Иоаникий, архимандрит Йосиф - игумен на манастира „Ксиропотам”, Света Гора, Атон, доц. архимандрит Никодимос Скретас от Богословския факултет на Солунския университет, архимандрит д-р Варсонофий (Дорошкевич) – Полска православна църква, проф. прот. Василиос Калиакманис от Богословския факултет на Солунския университет, свещеник Кирил Краснощеков от Саратовска епархия на Руската православна църква, свещ. Йоан Карамихалев от храм „Св. София” - гр. София, проф. Георги Мандзаридис, Богословски Факултет на Солунския университет.
Съорганизатори на Седмицата на православната книга са Община Варна, Международният обществен фонд „Единство на православните народи”, Фестивален и конгресен център Варна и Балканския православен младежки съюз.