национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Троица

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Действащ само на големи религиозни празници
Епархия: Великотърновска
Духовна околия: Никополска
Адм. област: Плевенска
Град/Село: гр. Кнежа
Основаване - век: 19-ти
Основаване - година: 1860
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Лошо
Богослужение: Периодични служби
Храмов празник
Храмов празник - дата:
Храмов празник - описание: Петдесетница /подвижен/
Историческа справка
Храмът е строен 4 г. (от 1856 до 1860г.) от хората на тогавашното селище Кнежа. Те щедро са давали от оскъдните си средства, за да бъде построен храмът, помагали са и с труд безплатно. Чак от село Манастирище на волски кола при лоши пътища са превозвали камъка. Някои от свещениците тогава са били и учители на кнежанските деца. Затова близо до църквата е построено и първото училище в Кнежа, наречено "Кнежица" (1869г.)
Културно-туристически потенциал
Не
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: В окаяно състояние се намира единствената църква в Кнежа "Света Троица", строена още през 1860 г. От няколко години православният храм, който е със заявка за паметник на културата, разчита предимно на дарения, за да продължава да съществува. Спешна нужда от ремонт има преди всичко вътрешността на църквата. Сегашното й състояние прави трудно и почти невъзможно провеждането на литургии. Подновяване на притвора, подмяна на подовата настилка на светия олтар и централната част са само някои от най-спешните "операции", от които се нуждае църквата. За да започне храмът да функционира, нормално е необходимо и закупуване на църковен инвентар (утвар) и одежди за богослужението (одежди за иподякон, дякон и свещеник). Прозорците са в окаяно състояние, част от оградата е съборена, едното от кубетата е пропукано отвън, липсва гръмоотводът, необходимо е пребоядисване на всички врати и прозорци. Църковните съсъди - звездица, голям воздух, малки воздуси, копие и лъжичка, също се нуждаят от подмяна. Според свещеник Теодор Димитров трябва да бъдат набавени още вар, цимент, тухли, кандила, икони, напрестолен седмосвещник и въжета за камбаните. Всички, които се отзоват и помогнат за възстановяването на единствената църква в Кнежа, ще получат дарителска грамота.
Информация за контакти
Адрес: ул. "Св.св. Кирил и Методий" № 14
Телефон:
Е-майл: ock@mail.bg
Website: http://www.ock.hit.bg
Първосвещеник: свещ. Теодор Емилов Димитров
Свещенослужители:
Снимки
Карта 43.4979842,24.0811696
Карта