национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Неделя

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Софийска
Адм. област: София-град
Град/Село: гр. София
Основаване - век: 19-ти
Основаване - година: 1863
Възстановяване - век: 20-ти
Възстановяване - година: 1928
Архитектура: Катедрала
Състояние: Много добро
Богослужение: Редовни служби
Храмов празник
Храмов празник - дата:
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Църквата е основана през Средновековието. Известно време се е наричала “Св.Крал”, защото в нея са Св.мощи на сръбския крал Стефан Урош II Милутин (1282 – 1321 г). Около 1460 г. неговите мощи били пренесени в Средец от сръбския град Трепча. Първоначално те се намирали в ротондата “Св.Георги”, но след превръщането и в джамия били преместени в митрополитския храм “Св.Марина”, който бил разрушен от земетресение и мощите били положени в съседния на него храм “Св.Неделя”. В началото на ХIХ век била от дърво. В днешния си вид е построена през 1856 - 1863 г. и е осветена през 1865 г. След Освобождението по проект на руския архитект Померанцев конструкцията и е променена – от трикуполна в петкуполна. На 16 април 1925 г. църквата е почти напълно разрушена при атантат, организиран от комунистическата пария. Запазена е само западната страна и камбанарията. През 1928 г. започва възстановявантето й по проект на архитект Иван Васильов, вдъхновен от храма “Св.София” в Цариград.
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи: Подобно на “Св.София” в Цариград храм “Св.Неделя” представлява централно-куполна базилика с дължина – 30 м, ширина – 15,5 м и височина – 31 м. На камбанарията има 11 камбани, най-голямата тежи 1700 кг. Има три Св.престола. Главният му олтар е посветен на Св.великомъченица Неделя. Северният е в чест на архистратига Михаила, а южният – на Св. архидякон Стефан. Между двете източни колони е дърворезбованият иконостас от предишната църква. Владишкият трон също е с дърворезба. Храмът е изографисан през 1971 – 1973 г. от известния руски художник Ростовцев заедно със зографите Карл Йорданов и Господин Георгиев. В централната му част са поставени икони, рисувани от Никола Доспевски (брат на Станислав Доспевски). Пред южния престол е раклата с мощите на Св.Стефан Милутин, чиято памет се празнува на 30 октомври. Близо до олтарната абсида на църквата е гробът на Българския екзарх Йосиф, а от северната страна – на Софийския митрополит Партений.
Информация за контакти
Адрес: п.к. 1000 пл. "Св. Неделя" № 18
Телефон: 02/ 987 57 48
Е-майл:
Website: http://www.sveta-nedelia.org
Първосвещеник: иконом Мина Минчев
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.6967644397367,23.3213675022125
Карта