национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Въздвижение на Светия Кръст Господен

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Софийска
Адм. област: София-град
Град/Село: гр. София, кв. Лозенец
Основаване - век: 21-ви
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Много добро
Богослужение:
Храмов празник
Храмов празник - дата: 14 Sep
Храмов празник - описание: Кръстовден
Историческа справка
Новият храм е построен в кв. Лозенец, местността Кръста. Тук, на това място, според спомените на старите лозенчани, през пролетта на 1878 г., жителите на столицата издигат кръст в знак на признателност на падналите за Освобождението на България от османско иго руски воини. Каменният кръст е осветен през 1878 г. от Екзарх Йосиф на празника Възнесение Господне, който е 40 дни след Великден. Счита се, че той е първият в България паметник, издигнат в чест на освободителите. Днес кръстът се намира откъм източната страна на храма. 1995 г. Идеята Идеята за построяване на храм на това място е дадена през 1995 г. от адвокат Красимир Вълев, председател тогава на Общинското настоятелство БЗНС — Народен съюз — район ״Лозенец”. 1996 г. Първата копка Освещаването на терена между булевардите “Джеймс Баучер” и “Черни връх” и първата копка са направени през далечната 1996 г., 1998 г. Строежът е замразен Строежът на храма (с първоначално име “Св. Мина”) е започнал през 1998 г., но после е бил “замразен”. 2015 г. Изграждането на храма Едва през 2015 г., след трудности по узаконяването му, Софийската св. митрополия възлага на Ставрофорен иконом Василий Сарян (предстоятел на храм „Преображение Господне“) да поеме изграждането му, заедно със съдействието на Столичната община. (Финансова подкрепа и лична ангажираност дават семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви, както и други дарители). 2017 г. Освещаването на храма След сериозни преустройства, наложили се заради канонични и архитектурни неточности, след довършителни работи и вътрешно оформление, на 15-ти октомври 2017 г. храмът “Въздвижение на Светия Кръст Господен” е осветен и отворен за поклонение на православните християни.
Културно-туристически потенциал
Не
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес: кв. Лозенец, бул. "Черни връх"
Телефон: 088 815 5561
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.6717870247895,23.3204340934753
Карта