национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. София

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Софийска
Адм. област: София-град
Град/Село: гр. София
Основаване - век: 4-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век: 20-ти
Възстановяване - година: 1935
Архитектура: Църква
Състояние: Много добро
Богослужение: Редовни служби
Храмов празник
Храмов празник - дата:
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Църквата е една от най-старите в столицата. Изградена е върху четири по-малки църкви – най-древната е от IV век. Днешният храм е трикорабна кръстокуполна базилика. Според една легеда храмът е бил издигнат от принцеса София (от семейството на Константин Велики). Друга легенда свързва построяването и с император Юстиниян Първи. През Средновековието е градска съборна църква. По време на турското робство два века е била превърната в джамия. Била е разрушавана и разграбвана. Значителни повреди и нанасят земетресенията през 1818 г. и през 1858 г. Първото земетресение събаря източното крило и минарето. Турците я поправят. Второто земетресение разрушава северната й част и новото минаре. Това се случва в петък преди главната молитва. Вътре били само двамата синове на ходжата. Тяхната смърт се приема като поличба и турците я изоставят. Храмът е превърнат в склад. Отново започва да се служи в нея през 1900 г. – в южния кораб, превърнат в параклис. От 1930 г.в църквата редовно се извършват богослужения. През 1935 г.е реставрирана, а от 1980 г.в нея се извършва цялостна консервация.
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: Църквата е дълга - 46,45 м (заедно с абсидата), широка – 20,20 м, висока – централния кораб – 16,10 м ; купола – 19,75 м. Стените са дебели – 1,60 – 1,90 м. Храмът има един Св.престол. Таванът на църквата е сводест и зидан, поддържан от зидани колони. Има притвор. Старият под е бил по-нисък с около метър и е бил покрит с мозийки. До днес има запазена част от мозайката от първия пласт, която е от разноцветни камъчета. Под храма има гробници. В една от тях – под централния кораб има запазени фрески, които са много ценни. След реставряцията си църквата е остветена от екзарх Стефан.
Паметник на културата
С национално значение
Информация за контакти
Адрес: п.к.1000 ул. "Париж" № 2
Телефон: 02/ 987 09 71
Е-майл:
Website: http://www.pravmladeji.org
Първосвещеник: протоиерей Ангел Ангелов
Свещенослужители:
Снимки
Карта