национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Честито Богоявление!

 

Честито Богоявление!

 

 

С тържествени богослужения православната ни църква чества един от великите християнски празници - Богоявление.

Празнува се кръщението на Иисус Христос в река Йордан, при което се открива троичността на Бог. Отслужва се Велик водосвет. 

На Йордановден, както е познат празникът, имен ден имат над 128 хиляди българи.

Според евангелските разкази, когато навършил 30 години, преди да излезе на обществена проповед и за да спази традицията, приелият човешка плът Син Божи - Иисус Христос, се кръстил от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили. Светият Дух във вид на гълъб слязъл върху Иисус и гласът на Бог Отец свидетелствал открито, че Този е неговият възлюбен Син, който има неговото благоволение.

От древност Църквата нарича Кръщение Господне -  Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност, като осезателно се явява в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух.

При Кръщението си в Йордан, като въплътен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.