национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Дядо Добри се престави в Господа

 
 
На 13 февруари 2018 г. на 103-годишна възраст се престави в Господа дядо Добри.

 

 

Столетният безсребърник Добре Добрев е роден през 1914 г. в село Байлово. Баща му загива през Първата световна война, а майка му отглежда сама децата си. Дядо Добри има четири деца, две от които надживява.

Години наред той събираше пари в притвора на храм „Св. Александър Невски“, където обикновено се черкуваше, както и в някои други столични храмове. Външният му вид, като герой на Елин Пелин от други времена, привличаше вниманието на хората, а след като се разбра, че старецът дарява всички събрани средства на храмове и манастири, той стана и изключително популярен.

Дядо Добри е събрал и дарил над 80 000 лева: на църквата „Св. Кирил и Методий“ в родното си село, на Елешнишкия манастир, на църквата в Калофер, а през 2009 г. дарява 35 700 лева на храма „Св. Александър Невски“, което е най-голямото дарение от частно лице в историята на емблематичната църква. Нетърсената „слава“ тежеше на дядо Добри. Нестяжанието му, аскетичният начин на живот, добротата му станаха причина хората да го наричат „светеца от Байлово“. Популярността му надхвърли границите на България и статии за него се появиха в чуждестранните медии.

От Кремиковския манастир съобщиха, че тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Дядо Добри обичаше много Спасителя Христос. Бог да го прости и приеме в селенията на праведните!

 

Източник: dveri.bg