национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Във Варна митрополити и мюфтии ще обсъждат въвеждането на предмета „Религия”

До края на годината във Варна ще се състои среща на Светия синод и мюфтиите от цялата страна във връзка с предложението за въвеждане на вероучение в българските училища”, каза Варненският митрополит Кирил пред радио „Варна”. Идеята е възникнала по време на среща с новия районен мюфтия на Варна Танер Вели, който е бил представен официално на митрополит Кирил от мюфтията на Добрич Билял Дарджан. Митрополит Кирил съобщи, че представителите на мюсюлманското вероизповедание са казали, че въвеждането на вероучението е насъщен проблем за всички вярващи, защото обучението на децата в неделни училища не е достатъчно. Това мнение изрази и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, когато гостува във Варна за откриването на Районното мюфтийство. Според него децата трябва да учат религия, която се преподава под контрола на Министерството на образованието, младежта и науката. Въвеждането на тази дисциплина можело да допринесе много за намаляване на насилието в цялото общество. Междувременно стана ясно, че в средата на септември в Доспат ще се проведе среща на учителите по религия-ислям от цялата страна. Те ще обсъдят своите проблеми на семинар „Предметът религия в българското училище”. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще обсъди със Светия синод идеята и след съвместната среща на двете вероизповедания те ще изпратят общо писмо до правителството с настояване за въвеждане на вероучението. Въвеждането на религиозно обучение като задължителен предмет в средното образование за пореден път бе обсъдено и през третия ден от Седмицата на православната книга. Тя продължи със семинара „Духовната просвета и катехизация в Църквата”. Работна и дискусионна сесия обсъди темата „Организация, методи, форми и съдържание на православнaтa катехизация и въцърковяване на деца и младежи”. Представен бе опитът в Сърбия и други страни. За разлика от почти всички европейски държави само в България години наред се говори за въвеждане на вероучение, но не се стига до конкретно решение. Отчетено бе, че и в подготвяния нов закон за образованието също не се взема под внимание предложението на Църквата, на преподаватели, на обществеността.