национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Откриха паметник на заедността в църквата „Св. Георги” в Кърджали

Откриха паметник на заедността в църквата „Св. Георги” в Кърджали

  08 септември 2011

Паметник на заедността в болката и надеждата за добруване беше открит днес в двора на централния православен храм в Кърджали „Св. Георги”. Това стана след службата на християнския празник Малка Богородица, а за да станат съпричастни на откриването, тук бяха дошли християни и мюсюлмани. Лично кметът на града инж. Хасан Азис заедно с енорийския свещеник отец Петър Гарена откриха паметника - каменен знак в чест и слава на нашите предци и бъдещите поколения. Той представлява скулпторно изображение на две девойки - родопчанка и тракийка, в чиито нозе са изписани текстовете на песни, в които се разказва за Индже Войвода, Кара Фейзи, Капитан Петко Войвода. „Този паметник е една вкаменена народна песен, която навява болка и тъга. Болка и тъга от това, че кърджалийският край все повече обезлюдява, независимо дали става дума за българи, турци, арменци. Нашата обетована земя се превръща в пустиня. Кърджали, без да се брои кой турчин, кой българин, кой християнин и кой мюсюлманин, драстично се стопява”, каза отец Петър пред присъстващите. И изтъкна, че този процес в най-голяма степен е засегнал християнското население, независимо дали става дума за българи, българомохамедани, турци, арменци, албанци или гагаузи. По думите на свещеника този паметник е и за предците, заселили се в този край, бягайки по политически и икономически причини от Родопите и Беломорска Тракия, за да превърнат Кърджали в един процъфтяващ град. Пак по икономически причини сега хората са принудени да напускат Кърджали, коментира отец Петър Гарена. „Кой е виновен, коя политическа формация и коя човешка съвест ще проговори... Историята ще търси тази отговорност и от нас”, каза свещеникът. Той предупреди българските политици, че един ден някой ще им потърси сметка: къде са хората и кой ги прокуди. „20 години тук си играеха на шикалки и демокрация и в крайна сметка оставиха хората гладни. Същите тези хора, които дойдоха тук, за да създадат този град. Нашите въпроси са тъжни, а отговорите на политиците са цинични”, подчерта свещеникът. „В Кърджали живеят горди българи, горди турци, горди арменци и това, което обединява тези горди хора, е чувството, че те живеят заедно, уютно, в разбирателство”, заяви кметът инж. Хасан Азис при откриването на паметника. За него той е символ на общата болка, но и на общата надежда и очаквания на кърджалийци - без разлика на пол, етнос и религия. А също и напомня за предците, чийто завет е хората в Кърджалийско да живеят заедно в мир и разбирателство. Паметникът е по проект на отец Петър Гарена и Петър Панчев, а негов изпълнител е Атанас Чакъров. За откриването му енорийският свещеник отец Петър Гарена бе подготвил специални покани, в които бяха изписани и част от текстовете, изобразени на самия паметник.

Източник:    DarikNews.bg