национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Никола

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: В процес на реставрация
Епархия: Врачанска
Духовна околия: Луковитска
Адм. област: Врачанска
Град/Село: Царевец
Основаване - век: 14-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Задоволително
Богослужение:
Храмов празник
Храмов празник - дата:
Храмов празник - описание:
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи: Според представите на местните жители в селото е разположена най-старата църква на Балканския полуостров.При заселването на първите хора в тази област,те открили в гората църква.В наши дни Църквата е почти реставрирана,но повечето от ценностите и са разграбени от иманяри.Селото китно се е сгушило в полите на Стара планина.Необятна природа съчетана с величествена красота на множеството пещери,намиращи се около селото.В тях може да видите скални рисунки и йероглифи. Селото е обградено от множество могили,които му придават величествен образ. Църквата Св. Никола вероятно е изградена през 14-15 век, въпреки, че има датировки и от 17 век. В нея е запазен уникален зидан иконостас и прекрасна стенопис.
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители:
Карта 43.161405128559,23.801622709787
Карта