национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Архангел Михаил

Трънски манастир

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Недействащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Трънска
Адм. област: Пернишка
Град/Село: гр. Трън /околности/
Основаване - век: 17-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Лошо
Богослужение: Не се служи
Храмов празник
Храмов празник - дата: 08 Nov
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Трънският манастир "Св. Архангел Михаил" е основан по време на Второто българско царство. През 14в. в манастира е имало около седемдесет монаси, които са избити от кърджалиите, а самата обител е изпепелена. В периода на османското владичество Трънският манастир е бил важен културен център в западните покрайнини, като в него е функционирало и килийно училище. Обителта е била свързана и с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Запазени надписи сочат че църквата е строена през 1600г. В Трънския манастир е живял българина Ефрем Белградски, който по-късно е провъзгласен за сръбски патриарх.
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: Единствената запазена сграда в манастира е църквата "Св. Архангел Михаил" построена през 1680г. Тя представлява трихонална, кръстовидна постройка от бигор и греди и седмоъглен купол. Типична е за за т.нар "атонски тип" църкви, за койтоса характерни следните елементи: купол, три конхи (апсида и две певници) и притвор. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение, чийто надпис сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний (161 - 180г.) и е на латински. От стенописите в трънската църква са оцелели само отделни фрагменти, като се различават два слоя рисунки. Първите се отнасят кък 14в., а вторите са правени през 1643г. и включват композициите "Причастие на апостолите", "Поклонение на жертвата", "Христос в гроба" и др.
Паметник на културата
С национално значение
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.8526712918209,22.6458370685577
Карта