национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Никола

Религия: Православие
Вид: Скит
Статус: Недействащ
Епархия: Ловчанска
Духовна околия: Троянска
Адм. област: Ловешка
Град/Село: с. Черни осъм /над селото/
Основаване - век: 19-ти
Основаване - година: 1812
Възстановяване - век: 20-ти
Възстановяване - година: 1999
Архитектура: Църква
Състояние: Задоволително
Богослужение: Няма служби
Храмов празник
Храмов празник - дата: 06 Dec
Храмов празник - описание: Също и на Св. Николай Летни /9 май/
Историческа справка
Скитът /малък манастир/ е построен през 1812 г., видно от надписа на входа му. За известно време в него се е помещавало килийно училище към Троянския манастир. През втората половина на 20-ти век скитът е обгрижван от монаха от Троянския манастир дядо Йосиф, който сега е погребан при външния вход на скита. През 1999 г. Фондация "Корона и кръст" София започва процес по възстановяване на скита - изграждане на дренажна система, пренареждане на плочите на покрива, измазване на външните стени, изграждане на водопровод с чешма. Все още са необходими действия по възстановяването на интериора на скита, които понастоящем не са във възможностите на Фондацията. Ако имате желание да помогнете за довършването на реставрацията на скит "Св.Никола" над Троянския манастир, моля обадете се на /0878/67 08 80 - Стефан Савов.
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: За да достигнете до скита трябва да тръгнете по стръмната пътека, започваща в края на кварталчето, намиращо се точно от другата страна на р.Осъм - срещу Троянския манастир. Времето за достигане пеша до скита е ок. 20 минути.
Паметник на културата
С регионално значение
Информация за контакти
Адрес: Н/П
Телефон: 0878 67 08 80
Е-майл: crown_cross@yahoo.com
Website: www.monasteries.bg
Първосвещеник: Н/П
Свещенослужители: Н/П
Снимки
Карта 42.8598283572656,24.7845554351807
Карта