национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св.Св Кирил и Методий /бивш Св. Александър Невски/

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Софийска
Адм. област: София-град
Град/Село: гр. София
Основаване - век: 20-ти
Основаване - година: 1912
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Катедрала
Състояние: Много добро
Богослужение: Редовни служби
Храмов празник
Храмов празник - дата: 30 Aug
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Патриаршеската катедрала ставропигиален храм – паметник при основаването си е бил посветен на руския княз и монголски васал Александър Невски. Основният му камък е положен през 1882 г. и е построен през периода 1904 – 1912 г. Изграден е по проект на архитект проф. Александър Померанцев и помощниците му Александър Смирнов и Александър Яковлев. През периода 1915-1921 г. след агресията на русия над България /бомбардирането на град Варна/ името е посветено на Светите братя Равноапостоли Св.Св. Кирил и Методий. Впоследствие името отново е върнато на "светеца" на чуждестранна църква. В Деня на честването на техния патронен празник - 24 май 2024 Фондация "Корона и Кръст" възстановява БЪЛГАРСКОТО ИМЕ НА КАТЕДРАЛАТА В НАЦИОНАЛНИЯ РЕГИСТЪР НА ХРАМОВЕТЕ У НАС! ДА ПРЕБЪДЕ ПАТРИАРШЕСКАТА КАТЕДРАЛА "СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИИ"
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: Храмът има три Св.престола. Централният е посветен на Св.Александър Невски, южният – на Св.цар Борис Михаил (с храмов празник 2 май), а северният – на Св.Кирил и Методий (с храмов празник 11 май). Царските двери на трите иконостаса и дверите в притвора са от позлатен бронз. Кубетата на катедралата са позлатени. През 1998 г.частица от чудотворните мощи на Св.Александър Невски бе подарена на храма от Св.Синод на Руската православна църква. В подземния етаж на храма се намира Криптата – филиал на Националната художествена галерия, където се съхраняват безценни образци на старото българско изкуство. Там е и “основният камък на храма”.
Паметник на културата
С национално значение
Информация за контакти
Адрес: п.к. 1000 пл. "Св. Александър Невски"
Телефон: 02/ 988 17 04
Е-майл:
Website:
Първосвещеник: Епископ Тихон
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.6959364893646,23.3326435089111
Карта