национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Архангел Михаил

Ивановски скален манастир

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Недействащ
Епархия: Русенска
Духовна околия: Русенска
Адм. област: Русенска
Град/Село:
Основаване - век: 12-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Скална църква
Състояние: Задоволително
Богослужение: Не се служи
Храмов празник
Храмов празник - дата: 08 Nov
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Ивановският скален манастир е основан през 20-те години на 13в. от монаха Йоаким, който заедно със своите ученици построил първата скална църква. Тя, заедно с останалите църкви в местността образуват скалния манастир "Св. Архангел Михаил". През целия период на Второто българско царство манастира е поддържа трайни връзки с царския двор в Търново. Негови ктитори са били царете Иван Асен ІІ (1218-1241), Иван Александър (1331-1371) и други представители на владетелските семейства, на които са запазени ктиторски портрети. Дори цар Георги-Тертер I (1280 – 1292) в края на живота си се замонашил в една от килиите на манастира и завършил там живота си. Гробът му се намира на третия етаж в "Кръщелнята". През 14в. Ивановският скален манастир е център на исихазма. Манастирът съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През 18 в. светата обител отново е обект на поклонение от вярващите.
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: Ивановските скални църкви, образуващи манастирския комплекс са един от 9-те тобекта в България, включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.
Паметник на културата
С международно значение
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители: