национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Рождество Богородично

Килифаревски манастир

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Постоянно действащ девически
Епархия: Великотърновска
Духовна околия:
Адм. област:
Град/Село:
Основаване - век: 14-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние:
Богослужение:
Храмов празник
Храмов празник - дата: 08 Sep
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Манастирът е основан през 1348 година от видния български исихаст Теодосий Търновски и е едно от най-големите средища на книжовна и просветителска дейност в средновековна България. В него се превеждат богослужебни книги, византийски хроники, съставят се сборници, пишат се жития на български, гръцки и сръбски светци, което му донася голяма слава извън пределите на страната. Близо до него в местността "Градището", където някога се е издигала средновековна българска крепост, сега се намира църквата "Рождество Богородично" с два параклиса, посветени на Иван Рилски и Теодосий Търновски. През 1840 година известният възрожденски майстор Колъо Фичето построява днешната манастирска църква - "Св.Димитър" просторна, еднокорабна, еднокуполна сграда. Намира се недалеч от гр. Килифарево, във Великотърновска духовна околия.
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители: