национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Иван Рилски

Рилски манастир

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Постоянно действащ мъжки
Епархия: Ставропигиални манастири
Духовна околия:
Адм. област: Кюстендилска
Град/Село:
Основаване - век: 10-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Много добро
Богослужение:
Храмов празник
Храмов празник - дата: 19 Oct
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Манастирът е основан от най-таченият български светец - отшелник Иван Рилски /876-946 г./. На сегашното си място е издигнат през 14 век, като отначало е построена само отбранителна кула /1335 г./ - забележителен паметник на българската средновековна архитектура. Поредният и най-важен етап на строителството на манастира е 1816-1870 година, когато със средства, събрани от целия народ, е построен най-големия български манастир - запазен в този си вид и днес. В архитектурно отношение той наподобява в най-голяма степен Атонските свети обители - като средновековна крепост с високите си стени и малките тесни прозорчета, изградени от камък. Главният манастирски храм е построен в 1837 година, стенописната украса е от 1844-48 година, създадена от изтъкнати живописци от епохата на националното ни Възраждане. Музейната експозиция, разположена в приземните етажи е една от най-богатите и ценни колекции на Балканите.
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи: Манастирът, обявен за международен културен паметник от ЮНЕСКО, се намира в Рила планина, на 120 км югозападно от София, на 4 км от град Рила. Има аязмо.
Паметник на културата
С международно значение
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.1167,23.4
Карта