национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Покров Богородичен

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Софийска
Адм. област: София-град
Град/Село: гр. София
Основаване - век: 20-ти
Основаване - година: 1925
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Много добро
Богослужение: Редовни служби
Храмов празник
Храмов празник - дата: 01 Oct
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Църквата е посроена през 1922 - 1925 г. Била е замислена от голямата благодетелка и патриотка Йорданка Филаретова като част от комплекс за бездомни и болни старци. Успяла е да построи обаче само сградата на сегашното Медицинско училище, което е в съседтво на храма. Делото и продължава схимонахиня Екатерина Максимова с фондация “Всех скорбящих Радост”. Храмът е осветен на 1 октомври 1929 г. Бил е към старческия дом до 1950 г., след това става енорийска църква. Иконостасът, иконите и утварите са принадлежали на храма “Св.Панталеймон” към Руската болница в Цариград. Представляват високохудожествени произведения на руското изкуство. От строителният комитет на храма научили, че се намират в един турски паша. Влезли в преговори с него и ги закупили за 800 хиляди златни лева и ги поставили в новопостроения храм. Църквата е кръстокуполна базилика с притвор, централен купол и купол над притвора, където е камбанарията. Има три Св.престола. Централният е Покров на Пресвета Богородица. Северният е посветен на Св.Харалампий (с храмов празник на 10 февруари), южният – на Св.Иоан Кръстител (храмов празник на 7 януари).
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес: п.к. 1606 ул. "Г. Д. Зографина" № 2
Телефон: 02/ 851 80 79
Е-майл:
Website:
Първосвещеник: иконом Николай Танев
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.6926324632017,23.3078277111053
Карта