национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Петка

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Действащ само на големи религиозни празници
Епархия: Видинска
Духовна околия:
Адм. област: Видинска
Град/Село: гр. Видин
Основаване - век:
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Добро
Богослужение: Периодични служби
Храмов празник
Храмов празник - дата:
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Според надписа над входната врата църквата е изградена върху по-стари основи през 1634 г. Надпис, който е бил запазен в началото на 20 век, датирал строежа ѝ през 1636 г. Запазеният славянски надпис над входа на наоса отбелязва, че изографисването ѝ е станало при видинския митрополит Софроний през 1646 г. Старият иконостас не е запазен. В църквата се съхраняват 2 икони с ценни обкови, работени през 1823 г. и 1832 г. от прочути видински златари. Интересно е филигранното кандило във форма на кораб, подарено на църквата през 1872 г. Според друг източник църквата е завършена през 1636 г. Вкопана е по-дълбоко в земята от църквата „Св. Пантелеймон“. Късният по-тесен притвор е със засводен вход към наоса, който е по-къс, с полуцилиндричен вход и в надлъжните му стени има ниши. Над вратата е запазен славянски надпис, който отбелязва, че църквата е изографисана през 1633 г. с помощта на влашкия войвода Йоан Матей Басараба. По силата на османския граничен закон от онова време властите можели да конфискуват и приспособяват за отбранителни цели всички постройки в граничното укрепление. Поради близостта и до военни обекти църквата била превърната въе военен склад за въглища и била в това състояние няколко години преди Освобождението през 1878 г. Сградата на църквата е 1-корабна, полувкопана в земята, с полуцилиндричен свод, поставен под 2-скатен покрив. Има широка, леко издължена апсида и малък, слабо осветен притвор с вход от южната страна. Стените ѝ са от каменна зидария, под покрива минават зъбчат корниз от камък и 4 реда тухли. Църквата е изографисана. Разположена е срещу Кръстата казарма в старата укрепена част на града „Калето“. По горните части на стените на наоса са разположени пояси и медальони с изображения на светци, а по свода са изписани евангелски сцени. В центъра му върху 2 медальона са изобразени Христос и Богородица.
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители:
Снимки
Карта 43.9907381571648,22.8812277317047
Карта