национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Братоубийствената война е един от най-тежките грехове, на които е способен човекът!

 Обръщение на патриарх Неофит за Неделята на всеопрощението: 


"В Неделята на всеопрощението, когато Църквата ни призовава към най-дълбокото сърдечно покаяние за нашите грехове, мислите ни са насочени към един от най-тежките грехове, на който е способен човекът - този на братоубийствената война. Със съкрушени сърца сме свидетели на ново тържество на злото в нашия свят. Трудно ни е да осмислим всичко онова, което се случва пред очите ни, и не можем да намерим разумно обяснение. Прошката, която трябва да търсим и за която се молим днес, е на първо място и най-вече от Бога да прости за стореното, да приеме при Себе Си жертвите на войната, да прости, като човеколюбец, всички наши грехове, с които опетняваме Неговия образ, според който Той ни е създал". Това казва Негово светейшество българският патриарх Неофит в своето обръщение в Неделята на всеопрощението - Неделя Сиропустна или Сирни заговезни.

"Като християни, имаме силата на молитвата и покаянието - средствата, чрез които, както свидетелства Свещеното Писание, могат да се променят различни обстоятелства и събития. Предстоящият Велик пост трябва да бъде за всекиго от нас време на истинско сърдечно съкрушение и на гореща молитва за мир в целия свят. Нека отворим сърцата си и бъдем християни не само на думи, но и на дело. Нека всеки от нас да допринесе с каквото може и подаде ръка на страдащите, та да проявим милосърдието, което Сам Бог показва към нас, независимо от нашите грехове, и към което Той ни призовава: "Бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Нашата молитва, покаяние и пост няма да имат стойност пред очите на Небесния ни Отец, ако не бъдат съпроводени от дейна любов към нуждаещите се", подчертава патриарх Неофит.

"Встъпвайки в благословеното време на поста, сам пръв се обръщам към всички вас и прося прошка от всекиго и за всичко! Както и пръв прощавам на всички и моля Христа Спасителя да прости на всички човеци всяко волно и неволно прегрешение, като ни обгърне с божествената Си любов и ни спаси като благ и човеколюбец!

Нека по подобие на древния израилски народ, който излезе от Египет, така и ние да излезем от страната на греха и страстите. Нека по примера на Свети Йоан Кръстител пребъдваме в покаяние и молитва, и по образа на Самия Спасител - простим на всички, дори и на онези, които ни вършат зло, защото само тогава ще познаят, че сме Христови ученици (Йоан 13:35), когато прощаваме, търсим прошка и проявяваме дела на любов. Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!", отправя благословия патриарх Неофит.

Източник: www.offnews.bg