национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Традицинното Третомартенско кафе събра кмет, поп и мюфтия в Кърджали

 

Традицинното Третомартенско кафе събра кмет, поп и мюфтия в Кърджали

2111 | 3 март 2021 | 19:08

„Кърджали е град на толерантността, а това е постижение, извоювано през годините с много труд, с диалог, с разбирателство, с взаимна обич и с грижа за другия, с дълбока човещина“, каза при посрещането на гостите кметът д-р инж. Хасан Азис

 
 
 
 

 

За 17-та година в Кърджали се проведе традиционното Третомартенско кафе, при което на една маса заедно се събират кметът д-р инж. Хасан Азис, отец Петър Гарена, бившият главен мюфтия Фикри Сали и учителят Байрам Юсеин.

„Кърджали е град на толерантността, а това е постижение, извоювано през годините с много труд, с диалог, с разбирателство, с взаимна обич и с грижа за другия, с дълбока човещина“, каза при посрещането на гостите кметът на града.

 

След традиционната размяна на мартеници отецът, бившият главен мюфтия, кметът и учителят склониха глави пред всички герои, дали живота си за свободата на България. Спомниха си и за хилядите предци от българското Опълчение, жертвали живота си за днешната свобода.

„На Трети март трябва да помним и предаваме историята на страната ни, а тя е пример за заедност, разбирателство, толерантност“, каза бившият главен мюфтия Фикри Сали.

„Могли сме да намерим причина за раздори и раздели, но ние векове наред живеем заедно, живеем тук и сега, днес. Рамо до рамо“, допълни отец Петър Гарена.

В историята на Кърджали няма случай на противопоставяне между етноси или религии, напротив, различните винаги заедно са показвали отношението си към властите. Затова традицията ни е знак за нашето единение, за нашето по-добро опознаване и осъзнаване на отговорностите, добави още кметът д-р инж. Азис.

Участниците в Третомартенското кафе в Кърджали – традиция, завещана от историята като един от най-здравите модели в обществото - се заканиха да се противопоставят на всякакви опити за разделение на хората в града.

 

Източник: http://epicenter.bg/