национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Тържествено освещаване на храма „Всех Святих“ в Русе, руският патриарх дарява 8 камбани за храма

 Тържественото освещаване на новопостроения храм се състоя тази сутрин. Патриарх Неофит, който пристигна за откриването на църквата, заяви, че Русе и Светата ни църква заслужават този успех. "Пожелавам и на вас да бъдете днес много радостни и честити и да благодарите Богу, че всички светии са отново ваши покровители. За много години!", каза патриархът, предаде БТА.

 

На церемонията по откриването на новопостроения храм присъстваха много русенци и официални гости.  По външен вид църквата наподобява съборения на 26 октомври 1975 г., за една нощ, едноименен храм по нареждане на Градския народен съвет. На негово място тогава е издигнат Пантеонът на възрожденците. В Русе винаги е имало интерес от възстановяването на църквата. Съществува и мит, че след нейното разрушаване вървят много неблагополучия в живота на града.

 

Почти 20 години продължават усилията храмът да бъде възстановен. Основният камък на съвременната църква е положен символично през 1998 г. от покойния вече патриарх Максим. 

 

Началото на същинския строеж е поставено през 2007 г., като се разчита основно на дарения. В кампанията се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. За целта е създадено и сдружението "Всех Святих", като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, сега български патриарх, и тогавашният кмет на града Божидар Йотов. На 20 февруари миналата година, в деня на честванията по повод на 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония сдружението предава собствеността на храма "Всех Святих" на Русенската митрополия - в лицето на сегашния Русенски митрополит Наум. По-късно същата година Министерски съвет отпусна 250 000 лева за довършването на църквата. 

 

Гости на Русенския митрополит Наум за тържественото богослужение са духовници от Русия, Румъния и България. Осем чисто нови камбани различни по големина са изложени пред новия храм. Те са подарък от патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил и ще бъдат монтирани по-късно, тъй като трябваше да бъдат осветени.

 

10.09.2017. Източник: epicenter.bg