национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Нов православен храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен" бе осветен в София

Нов храм освети българският патриарх Неофит на рождения си ден. В олтара е поставен каменният кръст, издигнат през 1878 година в чест на Освобождението в местността "Кръста" в столичния квартал "Лозенец". След близо 20-годишен строеж от днес църквата "Въздвижение на Светия Кръст Господен" е отворена за миряни. Храмът, който е посветен на "Въздвижението на Светия кръст Господен", се намира в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат кръст в памет на Освобождението на България. Заради високото място, на което се е намирал кръстът и заради незастроената по онова време околност, паметникът се е виждал отдалече. След неколкократно местене, до преди дни, каменният кръст, обявен за паметник на културата, се е съхранявал в близкия храм "Преображение Господне". Сега той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. - до олтара на новопостроения храм. Строежът на църквата на ъгъла на булевардите "Джеймс Баучер" и "Черни връх" е започнал през 1998 г. от т. нар. Алтернативен синод, но после е бил "замразен". След трудности по узаконяването му, Софийската митрополия, със съдействието на Столичната община, едва през 2015 г. поема изграждането му, като след сериозни преустройства, наложили се заради канонични и архитектурни неточности, и след довършителни работи и вътрешно оформление, днес храмът "Въздвижение на Светия кръст Господен" е готов за енорийски храм за нуждите на православните християни от околните квартали. Енорийски свещеници в новия храм ще са свещениците - Божидар Маринов и Константин Цанков, доскоро служили в храма при Софийската семинария, която е в столичния кв. "Лозенец".

15.10.2017 Източник: БТА 

Галерия