национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Държавата щяла да даде 20 милиона лева за "Св. Александър Невски", но чак след изготвянето на проект

 Държавата ще отпусне 20 млн лева за ремонт на храм-паметника "Св. Александър Невски" в София, който е в тежко състояние, обяви премиерът вчера по време на парламентарния контрол. Парите ще бъдат осигурени, когато е готов проектът за реконструкцията, заяви той. Още през изминалата година държавата имаше готовност да отпусне 10 милиона лева, но БПЦ не успя да представи необходимия проект за ремонта. Това наложи и промяна в ръководството на храма. Той уточни, че сумата е толкова голяма, защото са компрометирани носещите колони на катедралата, а течове са нанесли сериозни щети.

В отговор на въпрос от народния представител Явор Хайтов за състоянието на храмовете на традиционното изповедание, премиерът каза, че през миналата година БПЦ е получила  2.36 млн. лева субсидия и допълнителни 2.125 милиона с постановление на кабинета за ремонти в Троянския, Бесарабовския и Кърджалийския манастири и за църквите в Ахтопол и Владая.

За църквите ни зад граница бе дадена следната информация: "За ремонт на храмове зад граница – Община Хамбург – 20 хиляди евро, Манхайн – 4 хиляди, Загреб 2 хиляди, Берлин – 94 хиляди евро,Хага – 12 хиляди, Виена – 3 хиляди, Истанбул 60 хиляди, Албания – 9, Димитровград (Сърбия) – 5, Южна Африка – 20 хиляди".
 
За тази година, за нуждите на всички вероизповедания, държавата ще отпусне 4.5 млн. лева. Одобрени са средства в размер на 800 хиляди лева за ремонт Черногорския и Мулдавския манастир и за ремонт на западния катедрален храм в Берлин. За нуждите на българската православна църква са изразходвани 383 хиляди лева за подпомагане на дейността на свещенослужителите в чужбина. Дадена й е възможността да е бенефициент по мярка по Програмата за развитие на селските райони и 104 обекта са се възползвали от тази възможност.

В отговор на въпрос премиерът уточни, че в България има 8000 православни църкви и манастири, 103 католически  храма и 1400 джамии. Синагогите са 10, арменските църкви са 19, протестантите имат 250 храма, а адвентистите от Седмия ден 118.

P.S. HRAMOVE.BG ще провери последната информация и ще се произнесе допълнително по достоверността й.