национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Иконата на Исус Христос Пантократор /Вседържател/ в катедралната църква "Успение Богородично" в Пазарджик трети ден пуска миро

 Край иконата, разположена на "царския ред" на иконостаса - петата вдясно от "царските двери" на олтара, се усеща приятен аромат. Никой от посетителите на църквата и служителите в нея не си спомня дали в града е имало друга икона, която да мироточи.

С дясната си ръка Христос благославя, като пръстите му образуват гръцките букви ІС ХС, съкращение на Исус Христос. Това разположение на пръстите е също нагледно учително средство - палецът, показалецът и средният пръст събрани заедно означават Светата Троица, а другите два пръста символизират двете природи на Христос (божествена и човешка).

Изключително рядко се случва подобно чудо, категорични са и свещениците. Мирото с мирис на тамян, примесен с благовония, се стича от ръцете на Христос. То станало особено видимо на Малка Богородица. Иконата е там от създаването на храма и е монтирана в иконостаса вероятно след неговото основаване през 1840 г. Какво означава това миро и защо се появява точно сега, е загадка, казват храмовите свещеници. В древността то често е било свързвано с изцелението.


Мирото се приготвя от специална смес, съдържаща елей и 57 други съставки. Право да варят миро имат поместните /националните/ православни църкви, като ритуалът се извършва от патриарха на Велики Четвъртък (в седмицата преди Възкресение Христово). Наричано още "елей на радостта", мирото и Миропомазанието запечатва във всички християни дара на тяхното тройно служение - царско, свещеническо и пророческо, разказаха свещенослужители.

Източник: www.blitz.bg