национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Вдигат нов храм в скалния Басарбовски манастир

Нова църква се изгражда в двора на Басарбовската света обител край Русе. Единият от последните два действащи скални манастири у нас /другият е до с.Разбойще, Годечко/ е посещаван от многобройни поклонници от страната и чужбина, които искат да запалят свещ и да се помолят. Малката църква в скалите обаче не може да побере всички и затова има нужда от нов храм. 
Първата копка на новата църква „Преображение Господне" е направена преди няколко години от тогавашния Русенски митрополит и настоящ патриарх Неофит.

 „Прототип на нашата църква, която все още изграждаме, е Скопската църква „Св. Димитър Солунски". Това е средновековна църква, която са строили българи, българи са служили в нея,” обяснява игумена на Басарбовския манастир архимандрит Емилиян.

 Тъй като изграждането на храма изисква много средства, строителството върви доста бавно. Основно помагат дарители, благодарение на които са поставени един от куполите и кръстът на бъдещата църква. „Един храм не може само да се построи, а трябва и да се обзаведе, а обзавеждането, дърворезбите, иконописта, стенописите, всички ония неща, които го правят храм, са доста скъпи като изработка и като материали,”  допълва архимандрит Емилиян.

Източник: www.blitz.bg