национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Кладнишкият манастир "Св. Никола" също е понесъл щети от земетресението на 22 май

 

Манастирът в Кладница "Св. Никола" е пострадал сериозно от земетресението и е в критично състояние. Основан през 14 век, разрушен по време на турското робство и възобновен отново през 1841 година, днес Кладнишкият манастир „Свети Никола” е изправен пред ново изпитание. Напукани са уникалните стенописи. Пострадала е и магерницата. „Към този момент оценка на щетите, за съжаление, все още не е направена. Идвали са няколко комисии - от общината, от пернишкия музей, но се надявам на една комисия от оценители, която да прецени конструктивните поражения”, каза за bTV отец Рафаил от манастира.

От земетресението на 22 май освен обществени сгради и домове, пострадаха още и редица храмове. Над 40 православни храма са пострадали в района на Перник. Софийска митрополия спешно извърши технически оглед на храмовете, които са пострадали в селата Дивотино, Чуйпетлово, Мещица и др. "Повечето църковни настоятелства вече са потърсили помощ от Дирекцията по вероизповеданията за възстановяването на щетите", съобщи директорът й Емил Велинов. Най-големи поражения понесе пернишкият храм "Св. Иван Рилски", чийто купол бе буквално прерязан. Същата участ сполетя и Руската църква в София, за която кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че очаква оценката на конструктивното й състояние.

Източнrк: www.dveri.bg