национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Уникалната Червена църква край Перущица ще бъде реставрирана

Порутената уникална Червена църква край Перущица ще бъде реставрирана, съобщиха от Министерството на културата, което е обявило конкурс за възстановяване и експониране на раннохристиянската базилика. Тя се намира само на десетина (всъщност на 20 - б. р.) километра от Пловдив.

Фирмата, която спечели конкурса, ще трябва да изгради и туристическа инфраструктура, за да стане обектът достъпен за посетителите. Реставрацията ще се извърши с финансовата подкрепа по Оперативна програма „Регионално развитие”. За спасяването й са предвидени 1 580 000 лв.


Червената църква е един от наитина уникалните раннохристиянски паметници в България и от години е в окаяно състояние. От векове в полето стърчат зидовете й с оригинални римски тухли и червения хоросан, който ги е споявал (откъдето и името й Червената църква - б. р.). Строена е през 343 г., когато е издигната и „Св. София” в Константинопол (сведенията на автора са неточни: по-скоро трябва да се разбира "след 343 г.", но най-вероятно е строена през 5 или дори през 6 в., когато е построена и цариградската "Св. София" - б. р.). Градена е по времето, когато още не е имало българска държава. Досега правителствата не направиха нищо, за да спасят този шедьовър от древността. Преди много години е направен опит да се закрепят стените с метална конструкция. След това не е предприето нищо повече. Вместо това свято място да се превърне в център за поклонение на християните от цяла Европа, то е обрасло в храсталаци.

Източник: Dveri.bg