национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Кабинетът отпусна още 710 хил. лв. за определени храмове

Правителството раздаде още 710 хил. лв. за ремонт и довършване на църкви - основно по Южното Черноморие. Критериите на кабинета са средствата да се насочват там, "където храмовете ще се превърнат във важни центрове на поклоннически туризъм", е обяснил министърът в оставка Божидар Димитров.

Това е поредното дарение от правителството за църкви, за последните пет месеца сумата надхвърля 1.5 млн. лв. Средновековният манастир "Св. Апостоли" и крепостта "Каструм домини" в Созопол ще получат четвърт милион лева за консервация, реставрация и експониране на артефакти. С други 200 хил. лв. ще се довърши строителството на храма "Св. Николай" в Бургас. По-рано същата църква получи 100 хил. лв. пак от кабинета. Друг созополски храм - "Св. св. Кирил и Методий", в който са положени мощите, за които се твърди, че са на св. Йоан Предтеча, ще вземе 100 хил. лв. През септември 2010 г. кабинетът му осигури 420 хил. лв. Дарения ще получат още три църкви. Всички средства са от преструктуриране на разходи по централния бюджет, казаха от пресцентъра на правителството. Същото беше обяснението и в края на 2010 г., когато кабинетът осигури 383 хил. лв. за ремонт на църкви.

  Източник: в. Дневник