национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Възстановяването на Мулдавския манастир ще започне след като пътят до него стане проходим за автомобили

Община Асеновград ще направи всичко възможно и ще търси пътища манастирът „Св. Петка Мулдавска“ да бъде възстановен възможно най-бързо. Това каза кметът на Асеновград д-р Христо Грудев след като на място  се запозна с пораженията, които огънят нанесе на Светата обител, съобщиха от пресцентъра на община Асеновград. След разговор с Пловдивския митрополит Николай д-р Грудев уточни, че двете институции - общината и БПЦ в лицето на Пловдивската митрополия ще работят заедно най-напред да се направи пътя до манастира. Докато не направим пътя, който е около 3 км, не можем да започнем възстановителните работи, тъй като теренът е много тежък и непроходим за автомобили, допълни кметът. Той уточни, че манастирът „Св. Петка Мулдавска“ е една от най-посещаваните туристически дестинации в община Асеновград и през почивните дни се събират в него много поклонници и туристи. На храмовия празник – денят на Света Петка – 14 октомври – Петковден, манастирът посещават хиляди богомолци, каза още Христо Грудев.  

Пожарът, който пламна в манастира напълно е унищожил източното му крило, в което са се намирали монашеските килии и библиотеката. Пострадали няма. Игуменката на манастира майка Юлита и послушницата са напуснали сграда своевременно. В рамките на два часа 10 пожарникарски екипа от Асеновград, Пловдив и Стамболийски успяха да локализират огъня и да спасят църквата „Св. Петка Преподобна”, южното крило, където се намира и скривалището на Васил Левски и по-голямата част от западното крило. На мястото на пожара бяха пловдивският митрополит Николай, кметът на община Асеновград Христо Грудев и директорът на пожарната Румен Димчев. С библиотеката изгоряха много ценни книги от 19 век, сред които кондиката на светата обител, богуслужебника, каза майка Юлита. По всяка вероятност пожарът е тръгнал от късо съединение в електрическата инсталация, каза Димчев. Огънят се разпростря много бързо, тъй като сградите са изцяло дървени и много стари. Екипите на пожарната бяха затруднени и от тежкия терен и липсата на вода в близост до манастира.  

Това е петият пожар в Мулдавския манастир от неговото създаване, последният от които е през 1821 година. Той е основан по време на второто Българско царство, най-вероятно през XIV век. Неколкократно е разрушаван и възстановяван. Манастирът е книжовно средище през Възраждането. Свързан е с националноосвободителните войни и е посещаван от Васил Левски, чието скривалище е запазено.

Използваният материал е от информационна агенция "Фокус" - http://www.focus-news.net/