национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Троица

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Софийска
Адм. област: София-град
Град/Село: гр. София, кв. Гео Милев
Основаване - век: 20-ти
Основаване - година: 1943
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Много добро
Богослужение: Редовни служби
Храмов празник
Храмов празник - дата:
Храмов празник - описание: Петдесетница /подвижен/
Историческа справка
Църквата е завършена през 1943 г. – кръстокуполна базилика. Основите са от камък, облицовани с червени тухли. Дълга е – 35 м, широка – 14 м, висока е 12 м. Има притвор, един купол, където е камбанарията и четири колони, които поддържат тавана. Осветена е от екзарх Стефан на 22.11.1943 г. Има три Св.престола – централният е посветен на Св.Троица, северният – на Св.Атанасий Велики (с храмов празник на 18 януари), Южният е Рождество Богородично (с храмов пхразник на 8 септември). Иконостасът и владишкията трон са от масивен бряст с дърворезба от Петър Кушлев. Стенописи има на централния купол и олтара от 2000 г. Храмът е построен върху основите на стар храм, по-голям от днешния. Според преданието мястото се е наричало “Манастирчето” – тогава там е било с.Слатина. Учителката на селото баба Спаса имала съновидение, че на това място има останки от стар манастир. При направените разкопки са открити основите на храма. Сега до църквата е гробът на баба Спаса. Съществуват твърдения, според които тук през 343 г. е проведен Сердикийският събор.
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес: п.к.1111 кв. Гео Милев, ул. "Манастирска" Nо 45
Телефон: 02/ 872 09 70
Е-майл:
Website:
Първосвещеник: свещеник Йоан п.Иванов
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.6847777957013,23.3641541004181
Карта