национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Параскева

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Врачанска
Духовна околия: Белослатинска
Адм. област: Врачанска
Град/Село: гр. Бяла Слатина
Основаване - век: 19-ти
Основаване - година: 1887
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Добро
Богослужение: Редовни служби
Храмов празник
Храмов празник - дата: 14 Oct
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Строителството на храма е окончателно завършено през 1887 година. През същата година е осветен на храмовия празник Петковден от Врачанския Митрополит Константин. Изграден е от дялан лицев камък с централен купол. Камбанарията е отделно от храма и е построена през 1901 г. По това време свещеник тук е о. Марин поп Андреев (1840-1916 г.). Основен ремонт е направен през 1938 г. Откъм западната част притворът е удължен с четири метра и дървеният балкон е заменен със стоманобетонен. Мазилката отвътре е подменена. Художници и резбари от София изработват нов иконостас, архийерейски трон, два аналоя, клирос, и престоли за сядане, които опасват цялата средна част на храма. Стенописите са направени до 1940 г. от художника Пефев. В един период от 26 – 27 години зографията е била доста повредена и опушена, през 1967 г. художникът Марин Начев от гр. Кнежа я преработва и реставрира. През 1978 г. е извършен външен ремонт, като са поставени улуци, водосточни тръби и всички стъкла на храма и кубето са подменени със стъклопласт в различни цветове. През 1995 година с дарения и доброволен труд на художника Васил Габровски са направени цветни витражни стъкла на прозорците в наоса и на апсидата. Храмовата икона над входа е подменена с нова, рисувана върху ламарина пак от Габровски. През 2001 и 2002 г. храмът получава дарение две красиви обковани икони от гръка Янис кум на едно белослатинско младо семейство. През есента на 2003 г. в едната от прицърковните сгради е устроено неделно училище по вероучение. През 2004 година със средства отпуснати по проект “Красива България” е направен ремонт на покрива и улуците, върху старото дюшеме е положено ново, лакирани са престолите и са боядисани проскинитариите. Храмът се сдобива и с отоплителна печка тип камина – дарение, на следнвощата година е подарена още една камина. През лятото на 2006 година в двора е издигната чешма със стенопис "Св. Богородица живоприемен източник". Автор на проекта е младият иконограф Марио Беров. Чешмата е изградена с пари от дарения, с доброволен труд на М. Беров и Светослав Цветанов. Праз 2007 година Васил Габровски с пари от дарения изгражда втория голям витраж в наоса на храма. През 2008 година с пари дарени от общинската администрация В. Габровски продължава работата по витражите и изгражда още 6 витража в притвора, откъм фасадата и на горните фасадни прозорци. През есента на 2008 година в навечерието на храмовия празник Марио Беров поставя новата храмова икона над входа - мозайка на света Параскева, като прототипът е взет от храма в град Яш, където се съхраняват мощите на преподобната. Осветена е на храмовия празник 14 октомври 2008 година.
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес: ул. "Климент Охридски" № 77
Телефон: 0915/ 8 33 57
Е-майл:
Website: http://svparaskeva.dveri.bg/
Първосвещеник:
Свещенослужители:
Снимки
Карта 43.469014,23.9457849
Карта