национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Николай

Пещерски манастир, известен и като Мрачки

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Недействащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Трънска
Адм. област: Пернишка
Град/Село: с. Пещера
Основаване - век: 14-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век: 19-ти
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Задоволително
Богослужение: Не се служи
Храмов празник
Храмов празник - дата: 06 Dec
Храмов празник - описание:
Историческа справка
През 1347 г. цар Иван Александър дарява този манастир с имоти и му дава привилегии с т.нар. "Мрачка" грамота, която понастоящем се съхранявана в Светата Хилендарска обител на Света гора. След като запустява през вековете на турското робство е възстановен през годините на Българското Възраждане (1842 г.). За съжаление по време на Руско-турската освободителна война е опожарен. на е възобновен повторно след Освобождението. За жалост в днешно време отново има незавидна съдба. Макар че в последните години е придобил красив външен вид след ремонта на покрива му и измазването на външните му стени, отвътре храмът представлява тъжна картина - стенописите са почти напълно заличени, иконите от иконостаса са разграбени, а олтарът му е осквернен. Тази ситуация се наблюдава почти навсякъде при труднодостъпните и в преобладаващата си част изоставени наши планински обители - нещо, което може да се срещне само у нас от всички Православни страни!
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: След влизането в с.Пещера има разклон с малка дървена стрелка "Орешец". Като я последвате излизате от селото по черен път. След около 2 км открит участък и ПРЕДИ да достигнете ловният заслон "Орешец" вляво има отклонение, което се спуска надолу между дърветата на малка гора. По него след ок. 300 м ще достигнете до манастира. Към обителта има и аязмо с параклис, но водата е каптирана.
Паметник на културата
С местно значение
Информация за контакти
Адрес: Н/П
Телефон: Н/П
Е-майл: Н/П
Website: Н/П
Първосвещеник: Н/П
Свещенослужители: Н/П
Снимки
Карта 42.5108934492023,22.7663969993591
Карта