национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Видинската синагога

Религия: Юдаизъм
Вид: Синагога
Статус: Недействащ
Епархия:
Духовна околия:
Адм. област: Видинска
Град/Село: гр. Видин
Основаване - век: 19-ти
Основаване - година: 1894
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура:
Състояние: Лошо
Богослужение: Няма
Храмов празник
Храмов празник - дата:
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Видинската синагога е исторически втори или трети по ред юдейски храм във Видин. Предишната е била разрушена по време на Освободителната война (1877-1878). Построена е в рамките на една година и е открита тържествено на 28 септември 1894 г от д-р М. Грюнвалд, който е бил главен равин в България. Строежът е осъществен със съдействието на дарения от евреите търговци — голяма част от населението на кв. “Калето”, както и евреи от всички краища на Княжество България. Тя е втората по големина след синагогата в София, но се е смятала за по-красива. От 1950 г. обаче сградата не се използва по предназначение, а като склад, което води до твърде лошото ѝ състояние в момента — десетилетия без покрив, вследствие на което стените се рушат.
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: Намира се в близост до крепостта Баба Вида. Разположена е в трапецовиден парцел (триъгълен с отсечен остър ъгъл). По план сградата е напълно симетрична, с правилна форма, от типа три-корабна едно-апсидна базилика, с притвор, галерии и 4 кули. Главната фасада е внушителна. Решена е с издаден напред черен обем и 2 странични кули. Централният вход е засводен с полукръгла арка върху двойка колони с високи постаменти. Кръгъл прозорец с желязна решетка във вид на 6-ъгълна звезда е поставен в центъра на аркадата. Четирите кули са с арковидни прозорци, събрани по двойки, с цветни стъкла и фина декоративна решетка. От 1950 г. постройката е загубила основната си функция и е била използвана за склад, което е влошило изключително много състоянието ѝ. През 1970-те започва основен ремонт с оглед да се пригоди (поради добрата акустика) за симфонични концерти. Днес импозантната някога сграда е в изключително лошо състояние - само блед спомен от бляскавото си минало. Тя се нуждае - и заслужава! - от тотална реставрация, като за момента няма изгледи този процес да започне в скоро време.
Информация за контакти
Адрес:
Телефон: Н/П
Е-майл: Н/П
Website: Н/П
Първосвещеник: Н/П
Свещенослужители: Н/П
Снимки
Карта 43.9913325082139,22.884167432785
Карта