национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Богородица

Велиновски манастир - известен и като Мисловишицки манастир

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Недействащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Трънска
Адм. област: Пернишка
Град/Село: с. Велиново /околности/
Основаване - век: 13-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век: 19-ти
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Лошо
Богослужение: Не се служи
Храмов празник
Храмов празник - дата: 15 Aug
Храмов празник - описание:
Историческа справка
За обителта е известно, че е възобновена през 1822 г., когато тук се заселва архимандрит Михаил Байкушев. С негови средства през 1830 г. е обновена манастирската църква, а през 1840 г. е открито килийно училище. В днешно време и тази обител е в тъжния списък на оставените на произвола на съдбата и свободно рушащи се манастири. Разположен е до р. Клисурска при днешното с. Велиново, Трънска духовна околия.
Културно-туристически потенциал
Не
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: Храмът е еднокорабна, едноапсидна сграда с полуцилиндричен свод и вероятно датира от ранните векове на османското робство. От стенописите в нея, са запазени изображения само от олтарната част и южната страна. Това са образи на светците-архиереи Василий Велики, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и сцени от христологическия цикъл, като "Рождество", "Кръщение", "Възкресението на Лазар", "Влизане в Йерусалим", "Изцеляване на слепия" и най-прочутия химн в чест на Богородица – Богородичния акатист. Понастоящем църквата и нейните стенописи се намират в изключително лошо състояние.
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители:
Карта 42.7891006,22.7001434
Карта