национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Петка

Мулдавски манастир

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Постоянно действащ девически
Епархия: Пловдивска
Духовна околия: Пловдивска
Адм. област: Пловдивска
Град/Село: с. Мулдава
Основаване - век: 14-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние:
Богослужение:
Храмов празник
Храмов празник - дата: 14 Oct
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Манастирът е възникнал в края на Втората българска държава, три пъти е разрушаван от поробителите и отново възраждан от родолюбиви българи, за което свидетелства и запазения ктиторски надпис над входната врата на църквата - 1836 г., последната година на възстановяването му. Има внушителен вид с архитектурното си решение - жилищните сгради са двуетажни с открити чардаци, а високи каменни зидове ограждат големия манастирски двор. Манастирският храм е изграден от камъни, като при новото изграждане е запазена старата западна стена, преддверието и нарктиката, които са изрисувани от майстори на Тревненската школа. Вътрешната украса на храма е богата със сцени от библейския живот, които му придават монументалност и внушителност. Разположен е на 20 км южно от град Пловдив, Асеновградска духовна околия.
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители: