национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Възкресение Христово

Албутински скален манастир

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Недействащ
Епархия: Видинска
Духовна околия: Видинска
Адм. област: Видинска
Град/Село: с. Раброво /околности/
Основаване - век: 13-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Скална църква
Състояние: Лошо
Богослужение: Не се служи
Храмов празник
Храмов празник - дата:
Храмов празник - описание: Второ Възкресение /подвижен/
Историческа справка
Албутинският манастир е бил действащ през 14-ти век, за което свидетелстват запазени фрагменти от стенописи и надписи, и накитите (обеци, наушници, гривни), намерени в 29-те разкрити християнски гроба. Големият брой погребения на миряни наред с духовните лица сочи, че манастирът е бил почитано и желано място за покой на неговите дарители. Сред оскъдните исторически данни изпъква и споменаването на вече изчезналото село Алтовин в регистър на Видинската кааза от 1560 г. Комплексът се състои от осем помещения, като манастирската църква е разположена в средния сектор, в най-вдлъбнатата част от извивката на скалния масив. Тя е трикорабна, ориентирана според канона от запад на изток, като южната и югозападната ѝ част са напълно унищожени. Наличието на баптистерий сочи, че в храмът е служел не само за монашески молитви, но и за обществени богослужения. В северозападната си част манастирът има втори етаж, където се намира второто по размери помещение след църквата, за което се предполага, че е служело за трапезария.В западната част се намират другите помещения от обителта — монашески килии, магерница, изба, складове. Личат и две издълбани щерни за вода.
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи: Албутинският скален манастир е недействащ средновековен скален манастир на територията на архиерейско наместничество Кула, на Видинска епархия, намиращ се в местността Алботин (Албутин) по течението на река Тополовец между селата Градец и Раброво, Видинско.
Паметник на културата
С национално значение
Паметник - година: 1927
Паметник - документ: „Държавен вестник“, №221 от 28 декември 1927 и в №100 от 26 декември 1969 година.
Информация за контакти
Адрес: Н/П
Телефон: Н/П
Е-майл: Н/П
Website: Н/П
Първосвещеник: Н/П
Свещенослужители: Н/П
Снимки
Карта 44.0298831350378,22.6287460327148
Карта