национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Успение Богородично

Троянски манастир

Религия: Православие
Вид: Манастир
Статус: Постоянно действащ мъжки
Епархия: Ставропигиални манастири
Духовна околия:
Адм. област: Ловешка
Град/Село:
Основаване - век: 16-ти
Основаване - година:
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние:
Богослужение:
Храмов празник
Храмов празник - дата: 15 Aug
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Отначало в местността, където се намира манастира, са се заселвали отшелници и се предполага, че през 18 век скришом от турците в гората е изграден малък скит, който по-късно в 1812 година е разширен и придобива вид на огромен зид - голяма крепостна стена, която загражда светата обител. През 1830 г. братството получава грамота от Цариградския патриарх, с която Троянският манастир се обявява за Ставропигиален т.е. подчинен пряко на Патриарха и освободен от данъци. През 1865 г. е открито начално училище. В началото на 20 век започва да действа специално монашеско училище с изучаване на дърворезба, пирография и подвързване на книги. Манастирът е бил център на книжовна дейност и в него са създадени ценни произведения на старобългарската литература. Постройките са внушителни в архитектурно отношение, като двуетажните жилищни сгради заключват голям двор, разделен на две. В по-големия се намира църквата "Успение Богородично", украсена от известния възрожденски майстор живописец Захари Зограф, който създава прекрасни сцени и образи на българските царе и патриоти. Големият иконостас е шедьовър на дърворезбарското изкуство. Манастирът пази много ценни икони, сред които е прочутата чудотворна икона "Св.Богородица Троеручица". Светата обител се намира до р. Черни Осъм при с. Орешака, известно с ежегодните си изложби на художествени занаяти, на 10 км. южно от гр. Троян.
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес:
Телефон:
Е-майл:
Website:
Първосвещеник:
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.8616528830114,24.7809076309204
Карта