национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини и Глобални анализи
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Николай Софийски

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Софийска
Адм. област: София-град
Град/Село: гр. София
Основаване - век: 19-ти
Основаване - година: 1900
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Добро
Богослужение: Редовни служби
Храмов празник
Храмов празник - дата: 17 May
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Строежът на църквата е започнал на 03.10.1896 г. Завършена е през 1900 г. Построена е от камък и тухли – трикорабна базилика с притвор. Има три Св.престола – централният е посветен на Св.Николай Софийски Нови, северният – на Света Великомъченица Марина, която честваме на 17 юли и южният – на Света Великомъченица Екатерина, която честваме на 24 ноември. Четвъртият престол, намиращ се в параклиса на храма,е посветен на Преподобна Петка Търновска, която честваме на 14 октомври. Таванът е сводест и е поддържан от каменни колони. Има балкон за църковния хор. Църквата е с дължина - 40 м, ширина – 20 м, височина – 15 м. Осветена е от Софийския митрополит Партений на 03.12.1900 г. На първия храмов празник през следващата година – 16-17 май митрополит Партений дарил на храма мощите на Св.Николай Софийски, поставени в сребърна мощехранителница.
Културно-туристически потенциал
Бр. места за нощуване:
Информация за туристи: Храмът има седем сненописни композиции в притворната част, а в централното кубе са изографисани Христос и апостолите. Иконостасът и владишкият трон са от дебърска резба. В района на църквата се намира лобното място на Св.великомъченик Николай Софийски Нов.
Информация за контакти
Адрес: ул. "Пиротска" № 76
Телефон: 02/ 8329055; 9315140
Е-майл:
Website:
Първосвещеник: иконом Спас Михайлов
Свещенослужители:
Снимки
Карта 42.7016372953802,23.3100163936615
Карта