национален,регистър,храмове,храмовете,българия,църкви,манастири, джамии, синагоги,карта,интерактивна,публичен,административни,области,националния,информация
Храмови празници
Актуални новини
Скит Св.Никола
От 1999 г. досега Фондация "Корона и кръст" се грижи за поддръжката на това Свято място.
Допринесете за проекта

Регистърът е в процес на непрекъснато допълване и коригиране на съдържащите сe в него данни. Ако Вие сметнете, че можете да допринесете за този процес чрез предоставянето на актуална информация или снимки за определени храмове, ще се радваме да ни ги изпратите на нашия e-mail:

 

 


 


Св. Седмочисленици

Религия: Православие
Вид: Църква
Статус: Постоянно действащ
Епархия: Софийска
Духовна околия: Софийска
Адм. област: София-град
Град/Село: гр. София
Основаване - век: 20-ти
Основаване - година: 1903
Възстановяване - век:
Възстановяване - година:
Архитектура: Църква
Състояние: Много добро
Богослужение: Редовни служби
Храмов празник
Храмов празник - дата: 27 Jul
Храмов празник - описание:
Историческа справка
Основният камък на храма е положен на 27 май 1903 г.по предложение на Петко Каравелов. Църквата е завършена и осветена на 27 юли 1903 г. от Софийския митрополит Партений. Има дължина – 40 м, ширина – 25 м, височина – 22 м. Има един Св.престол, две странични абсиди, притвор и купол. Таванът е сводест, зидан и се поддържа от стените. Цялостната постройка на храма се е развила около централния корпус на Коджадервиш Мехмедовата джамия (Черната джамия), която е била построена през 1528 г.по проект на турския архитект Коджа Синан. В куполната си част е построена по образец на цариградската църква “Св.София” – отвътре корпосът на храма няма никакви колони и подпори, има притвор и две странични абсиди. Има три Св.престола. Централният престол е посветен на Св.Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Сава, Наум, Горазд и Ангеларий, северният престол – на Св.Иван Рилски (с храмов празник на 19 октомври), южният – на Св.Петка (с храмов празник на 14 октомври). Големият църковен купол е изографисан през 1927 г. Владишкият трон и амвонът са резбовани. До олтаря на храма са гробовете на Петко Каравелов и на митрополит Никола Изворов.
Културно-туристически потенциал
Да
Бр. места за нощуване: 0
Информация за туристи:
Информация за контакти
Адрес: п.к.1000 ул. "Граф Игнатиев" № 25
Телефон: 02/ 987 80 23
Е-майл:
Website:
Първосвещеник: иконом Николай Коцев
Свещенослужители:
Снимки
Карта